Tokelau,- en spennende historie om fett og sukker

Som jeg har nevnt tidligere,  leser jeg for tiden boken Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes.  I den forbindelse kom jeg over en interessant historie jeg tenkte jeg skulle dele på bloggen. Den kan vel mer betraktes som en observasjon enn et vitenskapelig bevis, men like fullt, en historie full av spørsmål, svar og detaljerte observasjoner fra en befolkning med dramatiske omveltninger i kosthold og levesett.

I Januar 1841 besøkte amerikanske oppdagelsesreisende de polynesiske atollene Tokelau. Til sin store undring observerte vitenskapsmennene som var med på ekspedisjonen at ingen av de tre korallatollene hadde dyrket mark. Beboerne levde i all hovedsak av kokosnøtter og fisk. I midten av 1920-årene kom Tokelau under administrasjon av New Zeeland, men forble isolert, kun med unntak av noen tilfeldige skip som kom fra Samoa. Dietten var uendret og besto av kokosnøtter, fisk og noe melon. Av energien befolkningen inntok var rundt 70% fra kokosnøtter, nærmere 60 % var fett og av dette var mer enn 90 % mettet fett.

Tokelau

En av atollene som utgjør Tokelau

I midten av 60-årene hadde befolkningen vokst til nesten 2000 innbyggere og fordi myndighetene på New Zeeland var bekymret for at øygruppen var truet av overbefolkning, satte de i gang et frivillig emigrasjonsprogram. Dette resulterte i at mer enn halvparten av befolkningen på Tokelau flyttet, noe som ga opphav til en større observasjonsstudie gjennomført av leger, antropologer og epidemiologier: Tokelau Island Migration Study, kort TIMS, som har gitt opphav til mange vitenskapelige artikler fra observasjoner gjort i tiden fra 1968 til 1982.  TIMS er trolig den største emigrasjonsstudien som noen gang er gjennomført.

Hvordan gikk det så med den emigrerte og delen av befolkningen når de flyttet fra isolasjonen og til et vestlig urbant miljø? Og hva skjedde med dem som ble igjen?

Ernæring på Tokelau

På selve Tokelau kom den største endringen befolkningen opplevde på midten av 70-tallet. Da ble det innført kontanter for kjøp og salg, samt handel med de andre atollene. Tilgangen på importerte varer økte med andre ord betraktelig og energiinntaket fra kokosnøtt gikk ned til rundt 50 % mens inntaket av sukker ble seks-doblet. De begynte også å spise hermetikkmat i tillegg til kjeks og kaker og både sigarettforbruket og alkoholforbruket økte. Frem til 1960-tallet hadde øyens helseproblemer i all hovedsak vært knyttet til hudproblemer, infeksjoner, astma og lepra, men i tiåret som fulgte dukket nye sykdommer opp som øybefolkningen ikke hadde vært eksponert for tidligere: sukkersyke, høyt blodtrykk, hjertesykdom, overvekt, podagra (for mye urinsyre) og kreft. Samtidig som de nye sykdommene oppsto gikk kolesterolverdiene i befolkningen ned, dette trolig fordi de spise mindre mettet fett.

Når det gjaldt emigrantene som dro til New Zeeland, førte endringen til ganske umiddelbare endringer i kostholdet sammenlignet med tidligere. Begrensede mengder melon ble erstattet med brød og poteter, fisk ble erstattet med kjøtt og kokosnøttene forsvant helt ut av kostholdet. Fettet som forsvant ut av kosten ble erstattet med karbohydrater og mye av dette var raffinert sukker. Endringene i kostholdet sammenfalt med en nesten umiddelbar endring i helsetilstanden til emigrantene.  Man observerte en økning i kroppsvekt og kolesterol som var langt større enn hos de gjenværende øybeboerne.  Høyt blodtrykk var dobbelt så vanlig som på øyene og blant de utflyttede  var det en usedvanlig høy forekomst av sukkersyke, podagra, gikt og høyt blodtrykk. Hjertekardiogram (EKG) tatt av emigrantene viste også tegn til hjertesykdom.

Flere faktorer hører med i fortolkningen av disse endringene. Emigrantene røykte faktiske mindre og var yngre enn dem som ble igjen på Tokelau. Videre jobbet utflytterne med skogsdrift, jernbanebygging eller med kroppsarbeid i fabrikker, alle fysisk krevende yrker som ikke var forbundet med aktivitet.

Det er kommet mange vitenskapelige artikler fra denne emigrasjonsstudien, men forskerne klarte ikke å finne årsaken til helseproblemene de observerte. Forklaringene varierte fra overvekt (årsaken kunne de ikke forklare), stress, overgang fra kjøtt til fisk, allergener.

Hva tror du er årsaken?

PubMed

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Følg meg

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 301 andre følgere